Служебното правителство се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на

...
Служебното правителство се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на
Коментари Харесай

Служебният кабинет се разбърза със сделка за още 8 F-16

Служебното държавно управление се разбърза с процедурата по подготовката за придобиването на още 8 F-16 Block 70 от Съединени американски щати. Това излиза наяве от отговор служебният боен министър Георги Панайотов на

За първите 8 изтребителя българското държавно управление даде през 2019 г. наведнъж 1,3 млрд.долара или по това време към 2,2 млрд.лв. Това стана по договор между Съединени американски щати и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва образование на водачи и наземни екипажи, логистика, помощно съоръжение и военна техника.  Изпълнението е в ход, като американската страна твърди, че машините към този момент се създават, а някои от водачите към този момент отпътуваха на образование в Щатите.

Целият пакет е за ескадрила от 16 самолета, само че беше дадена опция те да бъдат придобивани по 8. Затова циклично се появяват и разнообразни известия, че се приготвя договорка и за втората част от самолетите.

Именно това е всъщност и на депутата Гаджев до военния министър - на каква фаза са договарянията със Съединени американски щати за вторите 8 самолета, дали е предвижена процедурата и на какъв стадий е тя. Той категорично желае Панайотов да му отговори документално.

 военният министър оповестява, че вече е уведомил Министерския съвет, че ще изпрати до Съединени американски щати писмо - заявка за подготовка на проектодоговор. Веднага по-късно се признава, че се бърза с процедурата като се показват няколко аргумента за това. При единият се твърди, че при публични срещи с представители на посолството на Съединени американски щати е получена информация, че следва смяна в конфигурацията на създаваните самолети поради нови клиенти т.е такива, които идват след първите наши 8 самолета. Една от най-съществените промени щели да бъдат в системата за спешно овакантяване на самолета. Така имало риск едните ни 8 самолета да имат една система, а другите 8 да се наложи да имат друга. Така трябвало да се поддържат две разнообразни катапултни системи.

Идеята е всички изтребители F- 16 да са в една настройка, защото по този начин се обезпечава сигурност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и понижават средствата за поддръжка, тъй като няма да има нужда от закупуване на аварийни елементи и консумативи и за двете конфигурации.

Освен това военният министър изяснява, че процедурата се движи и тъй като имало " непръснат развой по ескалация на цените ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР